Glasvezel algemeen

Glasvezel is noodzakelijk om mee te gaan in een maatschappij die op alle fronten digitaliseert. Want de ontwikkeling van nieuwe diensten die vragen om een snelle, stabiele en veilige verbinding gaat razendsnel. Denk hierbij aan interactieve diensten, zorg op afstand, onderwijs, thuiswerken, zakelijke toepassingen, ‘domotica’ (huisautomatisering) en nog veel meer. Glasvezel biedt deze snelle en betrouwbare internetverbinding. Omdat de capaciteit van glasvezel in principe oneindig is, ben je klaar voor alle toekomstige ontwikkelingen, ongeacht de capaciteit die deze ontwikkelingen vragen.

De aanleg van glasvezel is helemaal gratis, daarom is het belangrijk dat u deze direct laat aanleggen zodat uw woning klaar is voor de toekomst. Mocht u op een later moment wel een glasvezelaansluiting willen hebben kunnen er wel kosten in rekening gebracht worden.

Zodra uw glasvezelaansluiting gereed is ontvangt u van ons een brief dat u een abonnement bij één van de providers kunt afsluiten indien u dat wilt.

Glasvezel is een toekomst vaste aansluiting waarop door verschillende providers de diensten aangeboden kunnen worden. Supersnel internet en kraakheldere televisie.

Dankzij de enorme capaciteit is glasvezel klaar voor de toekomst. Omdat je jouw verbinding met niemand hoeft te delen heb je nooit last van digitale spitsuren. En wist je dat je met glasvezel net zo snel kunt uploaden als downloaden?

Omdat het gebruik via een glasvezelnetwerk onbeperkt is gaat deze heel lang mee.

Die kunt u op de website van de provider van uw keuze vinden

Glasvezel biedt veel mogelijkheden voor zorg en beveiliging op afstand. Er komen steeds meer toepassingen, waardoor ouderen langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen. Slimme apparaten, die in verbinding staan met de thuiszorg, andere instanties of familie, kunnen een oogje in het zeil houden. Een verpleegkundige informeert u bijvoorbeeld via een iPad, camera of TV over uw medicatie. Omdat de verpleegkundige u ziet, kan hij of zij een betere inschatting maken van de benodigde zorg. Deze toepassingen vragen veel capaciteit (ook wel bandbreedte genoemd). Glasvezel biedt deze capaciteit, nu en in de toekomst en is daarmee uitermate geschikt voor dergelijke toepassingen. Een snelle glasvezelverbinding draagt bovendien bij aan de waarde van uw woning. Een fijne gedachte als u uw woning in de toekomst wilt verkopen.

Glasvezel biedt volop voordelen voor zakelijk gebruik. Niet alleen kun je razendsnel en veilig internetten via een betrouwbaar netwerk, ook zijn de uploadsnelheden bijzonder hoog. Dat betekent dat je eenvoudig gebruik kunt maken van clouddiensten, videoconferenties, het delen van grote bestanden, maar ook bijvoorbeeld beveiliging en zorg op afstand. Een ander groot voordeel is dat het glasvezelnetwerk klaar is voor het bijkomend dataverkeer van toekomstige ontwikkelingen, zoals ‘smart farming’ of 3D-beeldbellen.

ADSL en VDSL maken gebruik van het netwerk dat van oudsher wordt gebruikt voor vaste telefonie. De opwaardering van dit telefonienetwerk maakt internet- en soms ook televisiediensten mogelijk. Het bestaat voor een groot deel uit koperen kabels. Zowel ADSL als VDSL hebben een aantal nadelen:

Een koperen telefoniekabel kent weerstand. Hoe langer de kabel, hoe groter deze weerstand. Hoe groter de weerstand, hoe lager de capaciteit en daarmee hoe lager de maximale snelheid.

Een koperen telefoniekabel heeft last van invloeden van buitenaf, zoals vocht en instraling, waardoor het netwerk snel kan verouderen.

De koperen telefoniekabel heeft een maximumcapaciteit en is daarmee niet toekomstbestendig.

Glasvezel heeft deze nadelen niet. Met glasvezel kun je bestanden up- en downloaden met dezelfde hoge, stabiele snelheid. Dat bespaart je veel tijd. Omdat glasvezel ongevoelig is voor weersomstandigheden en storingen en de capaciteit in principe oneindig is, kun je hiermee tientallen jaren vooruit.

De providers bieden nu snelheden tot 1.000 Mbit/s (1 Gigabit per seconde). Dat is vele malen sneller dan ADSL, waar de snelheid in bijvoorbeeld het buitengebied nu vaak niet hoger is dan 5 Mbit/s.

Goed om te weten: wanneer een abonnement via glasvezel 250 Mbit/s biedt, dan is het gegarandeerd 250 Mbit/s.

Glasvezelaansluiting

Ja, dat kan. Om een glasvezelaansluiting te krijgen, hoef je geen abonnement bij één van de providers afsluiten. Wel moet je een aanmelding doen via deze site.

Ja, dit is in de meeste gevallen mogelijk. Je vraagt de extra aansluiting aan bij een van de deelnemende dienstaanbieders. Voor elke aansluiting sluit je een abonnement af. Je kunt deze abonnementen bij aparte dienstaanbieders afsluiten, bijvoorbeeld een particulier abonnement voor jezelf en een zakelijk abonnement voor je bedrijf.

Ja, dit is mogelijk als de woningen op hetzelfde perceel staan. Voor het hoofdadres kun je je meteen aanmelden. Voor de overige adressen zonder BAG-registratie kun je contact opnemen met SKV.

De locatie van de glasvezelaansluiting hangt van een aantal dingen af. De meterkast heeft onze voorkeur als deze aan de voorzijde van de woning is geplaatst. Verder moet er een wandcontactdoos zijn voor de stroomvoorziening. In overleg is een andere locatie mogelijk. Voordat we de glasvezelaansluiting plaatsen, komt een medewerker van de aannemer langs om te schouwen. Jullie maken dan afspraken over de route en de plek van de glasvezelaansluiting.

Daarvoor kan je contact opnemen met SKV. Houd er wel rekening mee dat er kosten aan verbonden zijn om de aansluiting te verplaatsen.

Aanleg algemeen

Dat hoeft niet. Bij de aanleg in uw straat zullen we de glasvezel tot aan uw woning aanleggen. Op een later moment zullen we met u een afspraak maken om de glasvezel uw woning binnen te brengen.

Bij schouwen komt er bij u iemand langs die samen met u gaat kijken waar de glasvezelaansluiting geplaats kan worden. Eventuele vragen over de aanleg kunt u ook aan de schouwer stellen.

De aanleg zal beginnen in september 2021 en zal ongeveer 12 maanden duren

Helaas kunnen we niet exact zeggen wanneer we in welke straat het glasvezelnetwerk bouwen. Doe de postcodecheck op de website en je krijgt een indicatie onder voorbehoud wanneer de glasvezel aangelegd gaat worden.

De aanleg van glasvezel is niet afhankelijk van een vraagbundeling om te kijken hoeveel interesse er is. Wij gaan gewoon aanleggen.

Via de postcodecheck op onze website kunt zien of uw woning in aanmerking komt voor een gratis glasvezelaansluiting.

De plek van het modem wordt door de schouwer samen met u bepaald.

Heb je vragen over de planning of de werkzaamheden bij jou in de buurt? Tijdens de aanleg kun je contact opnemen met SKV. Doe de postcodecheck en je ziet de pagina met specifieke informatie voor jouw gebied.

SKV is geen eigenaar of beheerder van de COAX of DSL netwerken bij jou in de buurt. Hier doen wij niets mee.

Aanmelden & Overstappen

Graag verwijzen we u door naar onze Aanleg pagina voor de meest actuele informatie.

Meld je via deze site aan voor de gratis glasvezelaansluiting.

Alle providers bieden de mogelijkheid om uw huidige telefoonnummer te behouden. U kunt dit bij uw aanmelding aangeven.

Voor wat betreft het behoud van uw e-mailadres ligt het eraan welk e-mailadres u nu gebruikt. Gebruikt u een mailadres van uw huidige dienstaanbieder, zoals bijvoorbeeld Ziggo, dan kunt u deze niet blijven gebruiken. U kunt een nieuw e-mailadres aanvragen bij uw nieuwe providerr. U kunt ook ervoor kiezen om een e-mailadres te gebruiken dat niet gebonden is met een bepaalde dienstaanbieder, zoals bijvoorbeeld Gmail, Outlook of Yahoo.

Via de postcodecheck op deze site controleer je of we jouw adres kunnen aansluiten op het glasvezelnetwerk.

Er zijn meerdere redenen waarom het kan gebeuren dat jouw adres niet herkend wordt:

Jouw adres is niet geregistreerd in de Basisadministratie Adressen & Gebouwen (BAG) van je gemeente.

Jouw adres valt buiten het gebied dat wij voor de glasvezelcampagne hebben bepaald.

Jouw adres heeft al een glasvezelaansluiting.

Jouw adres staat op een bedrijventerrein.

Staat jouw adres nog niet in de BAG? Dan is het onder voorbehoud wel mogelijk om een glasvezelaansluiting aan te vragen. Het liefst werken we echter wel met een correcte BAG-registratie.

Ben je van mening dat je wel in aanmerking komt voor glasvezel, maar wordt je adres niet gevonden via de postcodechecker? Neem dan contact op met SKV.

Als je minder dan een jaar geleden een abonnement hebt afgesloten, dan zit je waarschijnlijk nog binnen een jaarcontract dat je moet uitdienen. Na het eerste jaar is een abonnement normaal gesproken maandelijks opzegbaar. Met je nieuwe provider die via glasvezel gaat leveren, kun je vaak afspraken maken over de ingangsdatum van je nieuwe abonnement. Zo is er geen overlap of gat tussen het eindigen van je oude abonnement en het ingaan van je nieuwe glasvezelabonnement.

Wij raden je aan om je huidige abonnement pas op te zeggen als de glasvezelaansluiting in je woning klaar is en af te stemmen met je nieuwe provider wanneer je nieuwe abonnement in moet gaan.

Apparatuur

Uw provider zorgt voor een modem.

Uw provider zal voor een router zorgen.

Alle providers bieden een router in bruikleen aan met de mogelijkheid van WiFi

Dat is per provider verschillend. Kijk op de website van de providers wat de mogelijkheden zijn.

Uw oude modem dient u terug te sturen naar uw vorige provider. Vraag deze wat u met het modem moet doen bij de overstap.

Diensten

Je kunt kiezen uit verschillende partijen, allemaal betrouwbare en gerenommeerde aanbieders met jarenlange ervaring op glasvezel. Zij bieden verschillende abonnementen aan die passen bij elke situatie, maar in ieder geval snel en stabiel internet, interactieve televisie met zeer goede beeldkwaliteit en betrouwbare telefonie.

Omdat wij een open glasvezelnetwerk aanleggen, kunnen verschillende partijen hun diensten aanbieden. In principe zijn alle providers welkom om zich bij ons aan te melden voor toegang tot ons netwerk. Als een bepaalde provider niet beschikbaar is in een bepaald gebied, is dit de keuze van de provider zelf en niet van SKV. Op termijn hoopt SKV meer providers toe te voegen op het netwerk.

Voor alle vragen rondom je huidige apparatuur of apparatuur die je nodig hebt voor je toekomstige glasvezeldiensten kun je terecht bij de provider. De mogelijkheden en de apparatuur wijken vaak per provider af. De providers kunnen je dus het beste adviseren rondom deze onderwerpen.

De providers leveren de diensten. Op hun websites vind je dus ook de diensten en bijbehorende tarieven.

Het is bijna altijd mogelijk om je alarmcentrale aan te sluiten op het glasvezelnetwerk. Neem contact op met de leverancier van je alarmcentrale om dit na te vragen.

Internet

Voor wat betreft het behoud van uw e-mailadres ligt het eraan welk e-mailadres u nu gebruikt.

Gebruikt u een mailadres van uw huidige dienstaanbieder, zoals bijvoorbeeld Ziggo, dan kunt u deze niet blijven gebruiken. U kunt een nieuw e-mailadres aanvragen bij uw nieuwe providerr. U kunt ook ervoor kiezen om een e-mailadres te gebruiken dat niet gebonden is met een bepaalde dienstaanbieder, zoals bijvoorbeeld Gmail, Outlook of Yahoo.

Televisie

Kijk daarvoor op de website van de providers. 

De providers hebben een uitgebreid basisaanbod met de meest gangbare televisiezenders.

Ook worden er meerdere extra zenderpakketten aangeboden.

Dit kan bij alle providers door een extra zenderpakket van Ziggo Sport Totaal te nemen.

Telefonie

Alle providers bieden de mogelijkheid om uw huidige telefoonnummer te behouden. U kunt dit bij uw aanmelding aangeven.

Klachten en contact

Via de postcodecheck op onze website kunt u de planning zien.

U ontvangt van ons een brief waarbij u te horen krijgt wanneer de schouwer langs komt.

Mocht u vooraf nog vragen hebben of u wilt deze afspraak verplaatsen dan kunt u contact opnemen met VIB Netwerken op 0598-392909.

U kunt daarvoor contact opnemen met onze aannemer VIB Netwerken: 0598-392909.

U kunt daarvoor contact opnemen met onze aannemer VIB Netwerken: 0598-392909.

Storingen

Als je al gebruikmaakt van glasvezel, meld deze storingen dan bij je provider. Deze doet er alles aan om de storing te verhelpen en informeert je over de voortgang hiervan.

Als je nog geen gebruikmaakt van glasvezel, maar vermoedt dat er schade is aan de glasvezelkabel, neem dan contact op met SKV.

Maak altijd eerst een zogenaamde Klic-melding via klicmelding.nl voordat je gaat graven in je eigen grond. Dan zie je waar in de kabels en leidingen lopen. Als je ondanks de Klic-melding toch een glasvezelkabel stuk hebt getrokken, meld dit dan bij je provider. Deze licht de netwerkbeheerder in, zodat de schade wordt hersteld. De kosten van de schade zijn voor jouw rekening.

Inhoudsopgave